Sfaturi

SFATURI
clar_465_IMG_0102[1]-Pestele proaspat se verifica astfel: daca este pus într-un vas cu apa si cade la fund, înseamna ca e bun.
-Daca pestele proaspat are miros de mâl, se tine 1 ora în apa rece si otet (2-3 linguri otet la 1 l apa).
-La prepararea icrelor este bine sa se foloseasca neaparat apa minerala sau sifon rece, pentru a le face mai emoliente.
-Crapul are un os amar în forma de triunghi, în locul în care se leaga sira spinarii de cap; acesta trebuie scos înainte de pregatirea pestelui.
-Bibanul se poate curata de solzi daca se scufunda în apa clocotita câteva secunde.
-Pentru pastrarea dulcetii pestelui, pestele curatat nu se tine în apa, doar se spala repede.
-Icrele de mreana fiind toxice crude, nu se consuma decât fierte sau prajite.
-La curatarea pestelui mare trebuie sa se aiba în vedere eventuala prezenta a teniei, fapt care interzice consumarea pestelui.
-Friptura de peste se fragezeste numai cu vin alb; vinul rosu da fripturii un gust rau.
-Pestele se curata mai usor de solzi daca îl bagam în apa clocotita si pe urma în jet de apa rece.
-Laptii de peste trebuie tinuti 10 minute în apa cu putina lamâie. Apoi se zvânta si se prajesc, usor tavaliti, în prealabil, prin faina.
-La preparatele de peste se serveste numai vin alb sec.
-Preparatele de peste se servesc pe farfurii ovale. Se va încojura pestele cu frunze mici de patrunjel verde si cu felii de lamâie si masline.
-Icrele se pastreza amestecate cu multa sare.
-Înainte de a frige fileul de peste, ungeti-l cu putin suc de lamâie. În acest mod, carnea devine foarte tare si nu se mai farâma.
-Sarea si acreala fac sa se coaguleze mai repede substantele albuminoide din carne si aceasta sa nu se sfarâme.
-Odata congelat, pestele nu mai poate fi recongelat. Nu numai ca-si pierde calitatile nutritive, dar nu mai are nici gustul placut.